איך לזהות מצבי רוח ולעצור אותם

האם אפשר 'להריח מצב רוח מעיק'
ולהשפיע עליו לפני שהוא משתלט עלי?

 3 עצות איך אפשר "להריח" מצבים שעלולים להשפיע על המצב רוח שלכם ולעצור אותם

מצבי רוח! כמה שאנחנו יכולים להיות לרגע אחד שמחים וברגע אחר עצובים. ובכל זאת יש כל כך הרבה דברים שאפשר לעשות עם המצבי רוח האלו.

מכירים את רכבת ההרים הריגשית שבה פעם מרגישים נפלא, רגוע ונהדר ולרגע אחר, הכל עצוב, מדאיג, מלחיץ או מכעיס. וקל להפנות אצבע מאשימה לאחרים במקום להבין שרק אנחנו משפיעים על חיינו.

לפעמים יש לנו מצב רוח לא טוב כי אנחנו חושבים שרק עם מישהו אחר ידבר איתנו או יעשה משהו בשבילנו המצב רוח שלנו ישתפר. אז התשובה היא לא. רק אנחנו יכולים להשפיע על המצב רוח ועל החיים שלנו.

מה זה מצב רוח?

מצב רוח הוא מצב רגשי שנמשך זמן מסוים וחולף. המצב רוח משפיע על הדרך שבה אנו רואים, חווים ומפרשים את מה שקורה אצלנו בפנים ומה שקורה בחוץ.

מצב רוח הוא לא רק טוב או רע יש בו גם וגם. הוא מורכב מכעס תסכול סיפוק תקיעות הנאה בלבול אומללות דיכאון, שמחה, הוקרת תודה, ייאוש, קלילות, הגשמה, עצב, דאגה מועקה שלווה.

ממדים של מצבי רוח

פסיכולוג בשם רוברט ת'אייר טוען שניתן לסווג מצבי רוח על פי שני ממדים: אנרגטיות ומתח נפשי.

אדם יכול להיות מלא אנרגיות או חסר כוחות ועייף וגם הוא יכול להיות מתוח או רגוע. וזה אומר שמצב הרוח הטוב ביותר נוצר כשהאדם אנרגטי וגם רגוע, ומצב רוח רע נוצר כשהאדם עייף ומתוח.

3 עצות איך 'מריחים' מצבים שעלולים להשפיע על המצב רוח שלנו

ישנם רגשות דומיננטים שעלולים להשפיע על המצב רוח שלנו

  1. לזהות את הכעס – לפעמים שאנחנו במצב רוח לא טוב, עוטפת אותנו עצבות, לחץ, ריקנות וחוסר מוטיבציה וכל דבר כמעט מרגיז אותנו. 'שק הסבלנות' שלנו מרוקן ועלול גם להוביל לכעס עוצמתי, חזק ובלתי נשלט. הצעד הראשון הוא להבין מה המקור של שינויי המצב רוח: האם זה עומס, בעיות בזוגיות, בעבודה, האם אנחנו מרגישים הורים לא מספיק טובים, האם אנחנו מתחרטים על משהו שעשינו, או האם אנחנו חיים בלי מימוש?

    כשנדע מה המקור נוכל גם לדעת מה הצעד הבא שנעשה כדי להשפיע על המצב רוח והמטרה היא לא לעשות ברגע אחד טרנספורמצייה ומעבר חד ממצב מעיק לנפלא, אלא להפחית במעט את עוצמת הכעס באמצעות כלים לניהול ושחרור כעסים. אחד הכלים כדי להפחית את עוצמת הכעס היא לעזוב את 'אזור הכעס' כדי לא להיקלע לתגובות והתנהגויות שאנו עלולים להצטער עליהן. ברגע של כעס אנו לא תמיד מגיבים בהגיון וקשת של רגשות מעכבים משתלטים עלינו ולכן חשוב באותו הרגע לא להגיב ולהפחית את בהדרגה את עוצמות הכעס.
  2. לזהות את התסכול כשהוא רק מתעורר ומתחיל להשפיע על המצב רוח שלנו, באמצעות משפטים ומחשבות ראשוניות שעולות כשהתסכול מתחיל לבצבץ כמו: 'אוף, למה זה קרה לי שוב' 'אויש אני לא מאמינה שזה קורה לי', 'איזה עצבים שום דבר לא הולך לי' וכד'. אם נצליח לזהות את המשפטים האלו , זה פתח לשינוי. 'לעצור את הקומקום' לפני שרותח, לפני שיגיע לתקיעות, ייאוש, דיכאון ומצב רוח יותר נוקשה.

    לא נצא מתסכול אם לא נזהה את ההתחלה של התסכול כשהוא קטנטן ורק ביצבץ והרים את הראש. (דרך אגב משפט כמו לעולם לא אצליח זה כבר ייאוש).

    ברגע שהבנו מה משפט התסכול, נבין שאנחנו עוצרים אותו שלא ידרדר למצב רוח נמוך יותר ונעשה פעולה אחת קטנה בשביל להתקדם. ואם בכל זאת לא עשיתי כלום בשביל להתקדם והתסכול אומר לי 'שוב עבר יום בלי לעשות כלום', זיכרו שמחר יום חדש ותשאלו מה הפעולה הראשונה שאני יכול לעשות מחר כדי לזוז קצת ולפוך את הביקורת לבקרה . ההסתכלות קדימה זו קבלת אחריות ומטרתה להרגיע את התסכול ולהנמיך את העוצמות שלו כדי שלא יהפוך למצב רוח מעיק וירוד יותר.
  3. הכנה מראש למצבים שעלולים להשפיע על המצב רוח- הכינו את עצמכם לתרחישים ולתגובות אפשריות שעלולות להשפיע על המצב רוח כגון: צפייה בחדשות, ארוחת ערב משפחתית, בית מבולגן, הערה שהבן שלי לא הכין שיעורים וכד'.

איך ניתן להרגיש יותר במצב רוח טוב לעומת מצב רוח מעיק?

כשאתם במצב רוח מעיק כל שיפור שאתם עושים במצב הקיים גם כזה שלא קשור לסיבת המצב רוח גורם לי להרגיש טוב יותר.  זהו חוק הטבע שבו הצורך הטבעי שלנו להתפתח לצמוח לגדול וכל תקיעות או החמרה במצב הקיים גורם למצב רוח פחות טוב. לכן המטרה בשלב הראשון להבין מה הפער בין מה שאני רוצה לבין מה שאני חי  ולעשות פעולה קטנה.

לסיכום

מצב רוח הוא מצב רגשי שנמשך זמן מסוים, והוא משפיע על הדרך שבה אנו רואים, חווים ומפרשים את מה שקורה אצלנו בפנים ומה שקורה בחוץ.

לעיתים, נדרש שינוי אחד קטן כדי לשנות משהו גדול ולהשפיע גם על המצב רוח.

נתקלתי פעם במשפט שאומר ששינוי אמיתי הוא כמו דלת שנפתחת רק מבפנים כזו שרק אנחנו שנמצאים בפנים יכולים לפתוח. ולא אנחנו מחכים שאחרים יפתחו לנו או שזה לא כואב לנו מספיק כדי שאני אתעורר המפתחות לדלת פנימית נמצאים רק אצלנו והם היו שם כל הזמן וזה המפתח שלנו, כי רק אנחנו יכולים להשפיע על המצב רוח ועל החיים שלנו.

———————————————-

מאת: חֶדִי חזן, מלווה ויועצת לתהליכי סליחה לשחרור כעסים ומגישה תוכנית הרדיו והפודקאסט סליחה יומיומית המשודרת בהרדיו החברתי הראשון

www.hedy-slicha.com

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *