הרב ד"ר נתן אופיר (אופנבכר)
להפוך אויב לאוהב וסיפור אלגורי של ענגון
ההבדל הוא אות קטנה. ליתר דיוק רק חצי אות. הופכים "אויב" ל"אוהב" בהורדת חציה של האות "י". חצי "י" = "ה". פשוט כל כך להפוך אויב לאוהב? בתכנית הלימודים בספרות של משרד החינוך לכיתה ז' יש סיפור אלגורי חביב בשם "מאויב לאוהב" מאת ש"י עגנון . העלילה הדרמטית ממחישה את סוד ההצלחה בהפיכת אויב לאוהב.
בסיפור מתאר עגנון מאבק איתנים הומוריסטי – הרוח <בלשון זכר> התפרע וזרע הרס כמפריע למספר-הגיבור לבנות את ביתו בתלפיות שבירושלים. ואולם, לבסוף נאות "הרוח" להשתתף ביצירת האווירה הנעימה בין האילנות שבבית החדש.
א. מבוא לסיפור: "עד שלא נבנתה תלפיות היה מלך הרוחות מושל שם בכל הארץ, וכל שריו ועבדיו רוחות עזים וקשים יושבים שם בהר ובעמק בגבעה ובגיא ועושים כל מה שליבם חפץ, כאילו להם בלבד ניתנה הארץ".
המקור המקראי לשם "תלפיות" הוא בשיר השירים ד,ד: כְּמִגְדַּל דָּוִיד צַוָּארֵךְ בָּנוּי לְתַלְפִּיּוֹת, אֶלֶף הַמָּגֵן תָּלוּי עָלָיו כֹּל שִׁלְטֵי הַגִּבּוֹרִים. "תלפיות" – "תל שכל פיות פונים בו", כלומר כל הפיות בתפילה פונות לכיוון בית המקדש בירושלים . מעניין שגיבורים בפסוק זה בשיר השירים קשורים לתלפיות.
במשנה במסכת אבות דר' נתן יש הגדרה לגבורת "הגיבורים" בסוד הידיעה בהפיכת שונא לאוהב: "… איזהו גיבור שבגיבורים? זהו הכובש את יצרו… ויש אומרים, מי שעושה שונאו אוהבו" .
פתיחת הסיפור: "פעם אחת נזדמנתי לשם [לתלפיות], ראיתי שהמקום נאה והאוויר צח והרקיע תכלת טהורה והארץ רחבת ידיים, טיילתי לי להנאתי. פגע בי רוח. אמר לי, מה אתה עושה כאן? אמרתי לו, מטייל אני. אמר לי, מטייל אתה? טפח על ראשי וזרק את כובעי. כפפתי עצמי להרימו. פיזר את בגדי והפכם על ראשי ועשאני לצחוק. העברתי בגדי מעל ראשי. עמד הרוח והפלני לארץ וצחק וצחוק פרוע. הגבהתי את עצמי ועמדתי. הטיח בי וצעק, כלך ולך, כלך ולך".
האלגוריה: הסיפור ממחיש כיצד מסוגל האדם להתמודד מול איתני הטבע, אך למצוא הרמוניה עם הרוחות הסוערות המאיימות בהריסה ולשלבן במציאות חדשה נעימה ושלווה. המסר הוא של תקווה וגבורה. יש רובד אלגורי הרומז לחזון הקמת הבית הלאומי בישראל חרף הקשיים הטבעיים וצרות העין של השכנים. הסיפור שובץ באוסף "סיפורים נאים של ארץ-ישראל" ב"אלו ואלו" של עגנון יחד עם סיפורים אחרים המשבחים את המפעל הציוני.
ב. המאבק: בראשית הסיפור מסופר על פגיעה קונדסית של הרוח, בעימות השני על פגיעה הרסנית, בעימות שלישי על התעללות, ובעימות רביעי על הברחה וגירוש. במקביל להעצמת הרוח ככוח זדוני הפועל להרחקת הגיבור, ניכרת העצמה בתיאור הגיבור כמי שדבק באופן עקיב במקום הנבחר . אחרי שהצליח לבנות את ביתו, מצמיח הגיבור אילנות והרוח מוצא שם את מקומו.
המהפך: "לקחתי מעדר ועדרתי בקרקע. כיוון שנחרשה הקרקע הבאתי לי שתילים. באו גשמים והשקו את השתילים… לא היו ימים מרובים עד ששתילים ששתלתי נעשו אילנות בעלי ענפים. עשיתי לי ספסל וישבתי בצילם. לילה אחד חזר הרוח ובא והטיח באילנות. מה עשו האילנות, הטיחו בו ברוח. חזר הרוח והטיח באילנות. חזרו האילנות והטיחו ברוח. לא קמה בו עוד רוח נפנה והלך לו".
ג. הסיום הוא חזון אוטופי של הרמוניה בין הרוח לאדם: "מכאן ואילך נתנמכה רוחו של רוח ובא בדרך ארץ. והואיל והא נוהג עימי בדרך ארץ נוהג אני אף עימו בדרך ארץ. כשהוא בא יוצא אני לקראתו ומבקש ממנו לישב עימי על ספסל שבגן בין האילנות. והוא בא ויושב. וכשהוא בא מביא עימו ריח טוב מן ההרים ומן העמקים ומניף לי כבמניפה.
ומאחר שהוא נוהג כבעל תשובה גמור איני מזכיר לו מעשיו הראשונים. וכשהוא פורש ממני והולך לו אני מבקש ממנו שיחזור ויבוא, כדרך שנוהגים עם שכן טוב. ובאמת שכנים טובים אנו, ואני אוהב אותו אהבה גמורה. ואפשר שאף הוא אוהב אותי".
כאמור יש בסיפור מסר להגשמת החזון הציוני ובניית ארץ ישראל. כמו שהגיבור מתעקש ובונה את ביתו כך משתרשת האומה בארץ. שכונת תלפיות מסמלת אפשרות לצאת מבין חומות העיר העתיקה אל מקום "אוויר צח". ואולם, "מלך הרוחות מושל שם", ועבדיו רוחות עזים שולטים כאילו להם ניתנה הארץ. המפתח להצלחה טמון בסוד כיצד לרתום את הרוחות הסוערות, השכנים במקום, לשיתוף פעולה מבורך.
הרקע ההיסטורי
הרקע ההיסטורי: עגנון ביקש לבנות את ביתו בתלפיות ולצאת מבין החומות של ירושלים העתיקה. בשנת 1927 שכר עגנון בית בתלפיות. במאורות תרפ"ט הותקפה תלפיות, ורבים מבתיה נבזזו והועלו באש. גם ביתו וספרייתו של עגנון נהרסה. הוא שב ובנה בית בתלפיות ב-1931, וחי שם עד פטירתו בשנת 1970. היום הבית הוא מוזיאון.
עכשיו בשנת 2009, סיפור זה עדיין רלבנטי, ומסמל את השאלה הגדולה להמשך קיומנו באוויר הצח של ארץ ישראל – חזון אוטופי לרתום לטובה את הרוחות הבאות להשמידנו. אולי עדיין לא מאוחר לגלות עוד כמה סודות כיצד להפוך אויב לאוהב?
מרכז "מאורות" ממוקם בתלפיות, רח' קלאוזנר 5, כמה בתים מביתו של עגנון שברח' קלאוזנר 16. לפרטים נוספים ולהדרכה כיצד לתרגל מדיטציה של "הפיכת אויב לאוהב" ראו את השיעור על "הקרנת אהבה לריפוי" באתר של הרב ד"ר נתן אופיר www.JewishMeditation.org.il.
איזהו גיבור שבגיבורים?