צחוק הינו ביטוי פיזיולוגי והתנהגותי-אנושי . צחוק מבטא רגש של שמחה ופורקן.
הצחוק הינו רפלקס גופני של כיווץ שרירים והוצאת אויר מהירה. כשהרפלקס מגורה ישנה תחושת דגדוג הגורמת לנו לצחוק מכל דבר. צחוק מדבק. גם מי שאינו רגיל לצחוק כלל, נסחף אחרי ההמון ופורץ בצחוק רם.
צחוק = חופש
מתברר שהצחוק מזוהה אצלנו עם חופש מוחלט ולכן צחוק אינטנסיבי גורם לנו להרגיש ולהתנהג כילדים. אנחנו אוהבים לצחוק, הצחוק מאפשר לנו להתנער מהדאגות של החיים.
אצל ילדים הצחוק יתפרש כמשחק ואצל הבוגרים הצחוק מבטא רגשות מורכבים יותר (כגון הומור) ומשמש בצורה מתוחכמת למגוון רחב של סיטואציות חברתיות (ממבוכה ועד תוקפנות).
הצחוק הוא המרחק הקצר ביותר בשביל ליצור פתיחות בין שני אנשים.
ההתנהגות הראשונה של התינוק היא הבכי בו הוא משפיע על הוריו לטפל במצוקותיו. לאחר כ- 3 חודשים מתחיל התינוק לצחוק ובכך יוצר את התקשורת הראשונה עם ההורים. מאוחר יותר בגן הילדים אנו מוצאים ילדים שצוחקים סתם כך ובכך מתגבשים חברתית.
למעשה התכונה המדבקת הזו של הצחוק נשארת איתנו כל החיים. החיוך הוא תכונה מולדת אצל בני אנוש. כולם מחייכים. תינוקות, עיוורים, חירשים, כל בני התרבות עוד בטרם למדו שפה כלשהי כולם יודעים לחייך.
זו שפה בינלאומית המקשרת בין כל בני המין האנושי. בשפת הצחוק והחיוך אנו יכולים לתקשר עם כל אחד.
הביטויים הפיזיולוגים של הצחוק
בתהליך הצחוק מתכווצים שרירים שונים בגוף – ובעיקר הסרעפת ושרירי הפנים , ועקב כך מוצא אוויר מהריאות בלחץ תוך השמעת קולות צחוק , כך גם דמעות והסמקה מאוד אופיניים לצחוק אינטנסיבי.
ניתן להעביר מסרים על ידי הצחוק כמו איום, המנעות ממבוכה והתחמקות.
צחוק ובריאות
היום כבר יודעים שהצחוק אינו רק ביטוי למצב רוח טוב, או לגילוי של הנאה ושעשוע, אלא יש לו גם איכויות מרפאות.
הצחוק מאפשר לגוף לספק תרופות משלו. הומור יכול לשפר את איכות חייהם של חולים כרוניים. צחוק הוא המצאה גאונית לשיפור ההרגשה והבריאות: פשוט, יעיל, זול ונגיש.
לאחרונה התפתח מקצוע רפואי המשתמש בצחוק למטרות טיפוליות בשם "ליצנות רפואית" שבו ליצנים מסתובבים בבתי חולים ומשעשעים חולים בתעלולים שונים.
הצחוק משפיע על הגוף והנפש:
מספר השפעות של הצחוק:
1. צחוק מוריד את לחץ הדם ומפחית סכנה להתקף ל
2. צחוק מחזק את המערכת החיסונית
3. צחוק גורם לכושר- חיזוק שריר הסרעפת ושרירי הבטן.
4. צחוק משפר את המצב הרוח. הוא מדבק ועוזר להתמודד עם דכאון.
5. צחוק שורף קלוריות- הצחוק מפעיל את מערכות הגוף בעוצמה, וקצב שריפת הקלוריות הינו 500 קלוריות בשעה.
6. צחוק מאפשר לנו להתמודד עם סטואציות מפחידות, כי הוא יוצרתחושה חיובית ואופטימית.
7. צחוק משפיע על הבטחון העצמי ונתפס ככוח מנהגותי וניהולי מרצה משעשע עצליח יותר.
8. צחוק נותן לנו תחושת הרפיה ונינוחות
תרבות הצחוק
סביב הצחוק התפתחה תעשייה שלמה של בידור: סרטים, הצגות וסטנד-אפ קומדי, שבו שחקנים מספרים בדיחות או אפיזודות משעשעות.
יוגה צחוק: שיטת היוגה צחוק גורמת לאנשים לצחוק באמצעות גירוי רפלקס הצחוק באופן גופני ולא באמצעות המוח (על ידי הומור).
יוגה צחוק היא שיטה היוצרת גל צחוק בקבוצת אנשים. מתחילים במספר תרגילים המשחררים את רפלקס הצחוק ויוצרים צחוק מתגלגל ומדבק.
בטווח הארוך – מי שמתרגל יוגה צחוק באופן קבוע הופך לאדם צחקן, קליל יותר ובעל אומץ לפרוץ קדימה ולבצע שינויים בחייו.
צחוק קטלני
מוות מרוב צחוק הוא צורת מוות הנגרמת כתוצאה מצחוק רב מדי. השם באנגלית, fatal hilarity
דוגמאות למוות מצחוק בהיסטוריה
• במאה השלישית לפני הספירה מת הפילוסוף היווני כריסיפוס מסולי מרוב צחוק, אחרי שהשקה את חמורו ביין וראה אותו מנסה לאכול תאנים.
• על פי המסופר, נאנדה באיין, מלך בורמה, מת מצחוק ב-1599 לאחר ששמע מפי סוחר איטלקי כי ונציה היא מדינה חופשית שאין לה מלך.
• ב-24 במרץ 1975 מת מצחוק אלכס מיצ'ל, בנאי בן חמישים מאנגליה, כשצפה בפרק של סדרת הטלוויזיה The Goodies, שנראה בה סקוטי לבוש חצאית הנלחם בנקניק-דם מרושע באמצעות חמת-החלילים שלו. אחרי עשרים וחמש דקות רצופות של צחוק, מיצ'ל גלש מטה על הספה ומת מדום לב. האלמנה שלחה מאוחר יותר מכתב לצוות התוכנית והודתה להם על שהנעימו כל-כך את רגעיו האחרונים של בעלה.
• ב-1989 מת רופא-אוזניים דני, אולה בנצן, בעת שצפה בסרט דג ושמו וונדה. על פי ההערכה הדופק שלו הגיע ל-250-500 פעימות בדקה לפני שהכריע אותו דום הלב
• ב-2003 מת מוכר גלידה תאילנדי בן 52 לאחר שצחק מתוך שינה. אשתו ניסתה להעיר אותו, אך לא הצליחה, וכעבור שתי דקות של צחוק רצוף הוא הפסיק לנשום; סיבת המוות הייתה כנראה דום לב או חנק.